Bra att veta om Jerusalem

Bra att veta om Jerusalem

Vaccin

För att resa till Israel krävs inga obligatoriska vacciner. Du uppmanas dock att se över ditt grundskydd för polio, stelkramp och difteri, så att detta är uppdaterat. Många väljer också att vaccinera sig mot Hepatit A och Hepatit B, eftersom det finns en viss risk för sådan smitta i landet.

Språk

I Israel är det hebreiska som är det dominerande språket. Också arabiska är mycket vanligt förekommande och bägge dessa räknas som officiella språk i landet. Du som inte talar något av dessa två språk kommer dock klara dig bra när du är på besök i Jerusalem – engelska är nämligen ett språk som behärskas av en relativt stor del av befolkningen. Bland den yngre generationen kan du räkna med att de flesta kan engelska – det är främst bland de äldre invånarna i landet som engelskan inte behärskas lika väl överallt.

En intressant detalj gällande detta är att de flesta skyltar i landet faktiskt översätts på tre olika språk – hebreiska, arabiska och engelska.

Dricksvatten

Kranvattnet i Jerusalem är inte något du bör dricka – detta beror på att det inte är överallt som vattnet är av god kvalitet, även om det är det på de flesta ställen i staden. Kranvattnet i staden är inte heller känt för att smaka särskilt gott – snarare tvärt om. Istället rekommenderas du därför att köpa vatten på flaska under din vistelse i landet – vatten på flaska är billigt och det är ett enkelt sätt att undslippa dålig mage under din semester.

Eluttag

I Israel använder de två olika typer av eluttag. Det ena är typ C – det är samma variant som vi har här i Sverige för ojordade kontakter. Den andra varianten kallas för typ H – och det är i stort sett endast i Israel som denna variant förekommer. Har du jordade förbrukare på resan behöver du således en reseadapter under din vistelse i landet.

israel eluttag - Bra att veta om Jerusalem
Eluttag av typ H som används i Israel

Svenska ambassaden

Den svenska ambassaden i landet finner du i Tel Aviv. Du kommer i kontakt med denna antingen genom att ringa på telefonnummer +972 3 718 00 00 – alternativt genom att maila på ambassaden.tel-aviv@gov.se.

Valuta och betalningar

I Jerusalem används valutan New Sheqel (kan ibland också kallas för Israelisk Sheqel eller bara Sheqel). De vanligaste bank. och kreditkorten kan användas i stort sett överallt, och det finns i Jerusalem rikligt med bankomater där du har möjlighet att ta ut kontanter.

Om du ska handla på någon av stadens alla marknader, eller om du tänkt göra en resa till någon av stadens alla kringliggande byar, rekommenderas du att ta ut kontanter om du vill ha möjlighet att handla.

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Israel kan variera, beroende på tid på året. Generellt gäller att de ligger en timme före oss i tid, men då deras byte till vinter- och sommartid inte infaller på samma dagar som vi har här i Sverige, kan tidsskillnaden ibland se annorlunda ut.

Nödnummer

I Israel har de tre olika nödnummer, beroende på om det är ambulans, polis eller brandkår du vill komma i kontakt med.

  • Polis: 100
  • Ambulans: 101
  • Brandkår: 102

Sjukvård

Standarden på sjukhus och övriga vårdinrättningar såsom vårdcentraler och liknande är generellt sett hög i Israel. Kostnaden för sjukvård är dyr och det är därför av högsta vikt att du har en heltäckande reseförsäkring om du skulle råka ut för något. Vanligen krävs betalning av sjukvården på plats och om du inte har möjlighet att betala detta direkt, finns risk för att sjukhuset vidtar legala åtgärder för att försena din hemresa tills dess att betalning skett.

Dricks

I Jerusalem räknar servicepersonal med att dricks ska betalas och på många restaurangnotor kan texten ‘Service not included’ stå längst ned, just för att man ska förstå att dricksen inte är inräknad i kostnaden för notan.

Åker du taxi är det många chaufförer som räknar in sin egen dricks i det pris ni på förhand avtalar. Se därför till att kolla runt lite på förhand om hur normalpriset på en taxiresa brukar ligga, om du tänkt resa till någon specifik plats. Ofta har hotellpersonalen relativt god koll på ungefärliga taxipriser till vanliga turistställen i och utanför staden.

Landskod

För att ringa till Israel behöver du ange landskoden +972 innan telefonnumret.

Lokala sedvänjor

Jerusalem är, precis som hela Israel, starkt präglat av den judiska religionen. Denna har en mycket framträdande roll i den israeliska vardagen, och judiska högtider och sedvänjor styr därför en stor del av befolkningens vardag.

Lördag är den heliga vilodagen – sabbaten. Under såväl sabbat som andra judiska högtidsdagar kan du räkna med att både banker och statliga aktörer håller stängt. Så gör även lokaltrafiken. Restauranger, klubbar och liknande brukar dock hålla öppet även på helgdagar – åtminstone i de större städerna.

I många områden i Israel är religionen otroligt viktig och i de områden som är väldigt religiöst präglade bör du klä dig med omsorg. Den klädsel du bär i dessa områden ska inte uppfattas som stötande – och varken kvinnor eller män bör heller visa för mycket hud.