Mat och dryck

Mat och dryck

Se även vår guide med tips på restauranger i Jerusalem.

Det israeliska köket är en salig blandning av olika maträtter, där inspirationen hämtats från Europa, Nordafrika och Mellanöstern. Då en stor del av invånarna i landet är judar är det viktigt att maten är kosher – det betyder ungefär tillåtet eller godkänt och i matsammanhang brukar det översättas med att ‘den får ätas’.

Israelerna uppskattar att gå på restaurang och om du äter ute kan du uppleva smaker från jordens alla hörn. Här äter man ofta ganska sent, och det är inga konstigheter alls att gå ut och äta en middag runt klockan 20-21. Prisnivån för en middag på restaurang ligger på ungefär samma nivå som du får betala i en svensk storstad och man förväntas lämna dricks på runt 10-15%.

Det är också vanligt att stöta på olika snabbmatsstånd när man vandrar längs med gatorna i Jerusalem. Maten i dessa är generellt sett välsmakande och av god kvalitet – och det är idag väldigt vanligt för de flesta israeler att under en tur på stan stanna till vid något av dessa stånd för att ta sig en matbit.

Kosher mat

Vilken mat som är kosher är bestämt utifrån beskrivningar i Moseböckerna i Gamla Testamentet, samt beskrivningar från Talmud och tusenåriga traditioner. Syftet med uppdelningen mellan kosher (tillåten mat) och treif (icke tillåten mat) handlar i grunden om att skilja människan från djuren.

Exempel på kosher mat:

 • Ko
 • Kyckling
 • Lamm
 • Fiskar med fenor och fjäll
 • Alla grönsaker

Exempel på icke kosher mat:

 • Gris
 • Skaldjur
 • Vilda djur

Populära rätter i Israel

Maten i Israel är framförallt känd för att vara väldigt veganvänlig. Eftersom alla grönsaker räknas som kosher är det väldigt många rätter som är helt grönsaksbaserade. Samtidigt tillåter inte den judiska mattraditionen att kött och mejeriprodukter blandas. Därmed är det inga större konstigheter i att den veganska maten fått stor spridning.

Några typiskt inhemska maträtter som du inte får missa när du befinner dig i Jerusalem är dessa:

 • Falafel: dessa kikärtsbollar har nog de flesta svenskar koll på. Om du tycker dig ha ätit bra falafel tidigare, är det ingenting mot den falafel som serveras i Israel – uppskattar du denna rätt är den ett absolut måste att prova på när du är på besök i landet
 • Hummus: känner du till falafel har du också med största sannolikhet koll även på hummus. Denna kikärtsröra är – precis som falafeln – ett måste att äta för den som reser till Israel. Du har inte upplevt en äkta hummus, innan du smakat den israeliska hummusen
 • Challa: detta är en typ av matigt bröd, vilket är väldigt sött och det är vanligt förekommande att brödet serveras till ett flertal olika rätter i Israel
 • Matzah Ball Soup: här får du en soppa gjord på buljong, och i soppan finner du Kneidlach-bullar (en slags knödel)
 • Cholent: denna fantastiskt smakrika grönsaksgryta är (förutom grönsaker) gjord på nötkött, korn och bönor. Den kan ibland också innehålla potatis.
streetfood jerusalem - Mat och dryck
Traditionell streetfood på en marknad i Jerusalem

Dryck

Om du vill ta del av inhemska populära drycker, kan du under en varm dag svalka dig med en iskall öl av något av märkena Goldstar, Maccabee eller Nesher. Behöver du istället en värmande upplevelse ska du prova deras Sachlav – en varm och krämig dryck som innehåller russin, pistaschnötter och kokos.