Shopping i Jerusalem

Shopping i Jerusalem

Att shoppa i Jerusalem är en mycket intressant upplevelse. Här finns alltifrån olika marknader där du kan fynda både mat och olika varor, till exklusiva märkesbutiker. Det är också vanligt med familjeägda butiker – ofta är dessa nischade inom något visst område och det är vanligt att butiken gått i arv inom familjen i flera generationer. Ägarna av dessa butiker är som regel mycket stolta över sitt familjearv och över att de också många gånger är den enda, eller en av få, butiker i staden som säljer varor inom det område som butiken har sin nisch. Vill du handla från några som är experter inom sitt område är det på dessa familjeägda butiker du ska göra dina inköp. Priserna när du handlar i Jerusalem är relativt likvärdiga som hemma i Sverige och det är därför kanske inte främst att fynda som är målet. Istället kan du till exempel se efter typiskt inhemska varor som är svåra att hitta hemma i Sverige.

Malha Mall

Denna galleria är en av mellanösterns största och hit ska du gå om du vill ha möjlighet att handla kläder och prylar från inhemska märken. Här inne huserar över 260 olika butiker och bland dessa kommer du finna i stort sett alla de största israeliska märkena. Eftersom gallerian ligger i närheten av Israel Museum kan du med fördel lägga besöket på de bägge i anslutning till varandra.

The First Station

First Station är något så spännande som en utomhusgalleria. Namnet kommer ifrån att den ligger belägen precis invid Jerusalems gamla järnvägsstation. Stället är populärt både bland lokalbor, såväl som bland turister och det är inte bara shoppingen som lockar här – även den fantastiska atmosfären bidrar en hel del. Du som besöker First Station får lika mycket en upplevelse som en shoppingrunda och förutom olika butiker finns här också flera kiosker och restauranger. Varje dag hålls olika aktiviteter för barnen och det är också vanligt att det arrangeras olika festivaler på First Station.

Basarer i Gamla Stan

När du strosar runt i Gamla Stan kommer du stöta på ett flertal olika basarer. De flesta av dessa är uppbyggda kring turismen – och det märks. Här hittar du därför souvenirer och klassiska turistprylar. Priserna är ofta högt satta, men här är det meningen att du ska pruta – så låt dig inte avskräckas av de summor som anges. Den basar i Gamla Stan som sticker ut från resterande är den du hittar i de arabiska kvarteren av stadsdelen. Här är det som att man befinner sig på en äkta arabisk marknad – det är en häftig upplevelse som inte bör missas om man ändå befinner sig i krokarna.

kryddor bazaar 1024x682 - Shopping i Jerusalem
Kryddor för försäljning i Gamla Stan

Yafo Road

Denna gata är den längsta och äldsta gatan i hela Jerusalem. Hela vägen är Yafo Road kantad av butiker – och du som tyckte det lät spännande med de familjeägda butikerna hittar flera av dessa längs med gatan. Det är dock inte bara familjeföretag som hittas här – när du följer Yafo Road finner du allt från stora kedjor till små nischade butiker – här finns i stort sett allt du kan tänka dig. Om du inte orkar gå hela vägen kan du hoppa på spårvagnen längs vägen – denna tar dig uppför hela gatan om du så vill.

Mamilla Mall

Du som är ute efter shopping i exklusiva butiker behöver göra ett besök i Mamilla Mall. Denna galleria ligger precis utanför Gamla Stan och tillhör det mest exklusiva shoppingområdet i hela Jerusalem. Även om du inte är särskilt intresserad av att handla exklusiva designerkläder kan du med fördel ta dig en promenad genom gallerian, då den är välkänd för att vara väldigt vacker. Det finns flera restauranger här inne – och vissa av dessa erbjuder en fantastisk utsikt över Gamla Stan.

Emek Refaim

Detta är området där de trendiga och chica invånarna shoppar. Här hittar du det senaste i modeväg och om du blir hungrig finns här också flera caféer och restauranger väl värda ett besök – många med en ytterst instagramvänlig inredning. Området är även värt att besöka på grund av sina fantastiska byggnader, vilka har en fantastisk arkitektur.

Bondemarknaden

Varje fredag har du chans att uppleva den fantastiska bondemarknad som hålls på Ginot Ha’ir. Här kan du bland annat handla olika konstföremål, antikviteter och modeaccessorarer – kanske inte det första man förknippar med en bondemarknad. Det går dock naturligtvis också att köpa olika färska grödor i form av till exempel ekologiska frukter och grönsaker, hemgjorda bakverk och marmelader – och så klart fantastiska färska oliver.