Restauranger

Restauranger

Se även vår guide till Jerusalems mat och dryck.

Om du vill gå på restaurang i Jerusalem kommer du finna att utbudet av olika valmöjligheter är stort. Många restauranger erbjuder mat från Mellanöstern – men du kan hitta rätter från i stort sett hela världen i staden. Prisnivån ligger ungefär som i en större stad hemma i Sverige.

Machneyuda

Om du vill besöka en av de mer populära restaurangerna i staden ska du äta på Machneyuda. Denna ligger belägen bara ett stenkast från Mahane Yehuda – den stora matmarknaden. Det är också härifrån som restaurangen hämtar sina råvaror, vilket gör att man hela tiden är garanterad mat tillagad på färska och fräscha råvaror. Denna restaurang är vida känd och har bland annat stått som inspiration för nystartade restauranger i London. Menyn ändras från dag till dag och gästerna i restaurangen kan hela tiden se när maten tillagas, eftersom restaurangen är uppbyggd runt det öppna köket.

Eucalyptus

På denna populära restaurang kan du äta mat med biblisk anknytning. All mat i restaurangen är kosher och fokus ligger på att erbjuda traditionella rätter som därefter givits en modern twist. Det absolut mest populära på Eucalyptus är deras avsmakningsmeny – det finns flera olika sådana och alla har fått sitt namn efter en biblisk karaktär. Om du vill prova på någon av avsmakningsmenyerna får du räkna med att behöva boka bord i förväg. Ett tips är annars att prova deras ‘Jerusalem Siniya’ – en populär rätt som innehåller bland annat köttfärs på lamm och nöt, tillsammans med grönsaker, tahini och färskt pitabröd.

Anna

I denna stilrena restaurang får du uppleva välsmakande rätter från det italienska köket. Restaurangen är kosher och här används endast högkvalitativa råvaror för att skapa de olika rätterna. Framförallt är restaurangen känd för sin välsmakande gnocchi, vilken serveras färsk tillsammans med parmesan, ricottaost, grädde, sparris och körsbärstomater. Hela menyn i restaurangen är vegetarisk och här kommer du också undan med en något billigare nota – prisnivån på Anna ligger på medel.

Chakra

Denna välkända restaurang slog upp sina portar år 2000 och är idag en av de ledande restaurangerna i Jerusalem. Här får du ta del av det israeliska köket när det är i sin allra bästa form och restaurangen är framförallt känd för sina fantastiska kötträtter. På menyn finns också både fisk och fågel – och du som har svårt att bestämma dig kan njuta av en avsmakningsmeny. För att få ett bord här behöver du boka ditt besök i god tid.

Rooftop, Mamilla Hotel

På Rooftop får du inte bara utsökt mat – du får också njuta av en fantastisk vy, eftersom restaurangen ligger belägen högst upp på det eleganta Mamilla Hotel. Här kan du både äta och dricka gott och ordet på stan säger att du bör prova på deras cocktails. Två maträtter från Rooftop som är vida omtalade är deras ekologiska kyckling, vilken serveras tillsammans med grädde och rostad zucchini, samt deras havsabborre shawarma, vilken serveras tillsammans med en kryddig tomatsallad. Smakar det så kostar det, och här är det dyrt att äta – men det är också värt varenda krona. Här måste man boka bord i god tid i förväg.

Azura

Azura klassas kanske egentligen mer som streetfood än som restaurang, och du finner denna på Mahane Yehuda-marknaden. Om du vill uppleva autentisk mat från Mellanöstern är det hit du ska gå. Här kan du välja mellan flera olika rätter – både varma och kalla – och något Azura är kända för är sitt eget recept på hummus. Det finns ingen som gör den så bra som dem.

Adom

Adom är en restaurang med väldigt mycket karaktär och atmosfären här är helt fantastisk. Du hittar restaurangen vid Jerusalems gamla järnvägsstation, och ägarna är väldigt stolta över att få driva sin restaurang på denna historiskt viktiga plats. Menyn är bred och bjuder på allt från pasta till kött. Du som är svag för sötsaker bör inte heller missa deras egengjorda glass – den är fantastisk.

Mona

Om du vill ha en lika mycket visuellt tilltalande upplevelse, som en kulinariskt tilltalande sådan, ska lägga ditt nästa restaurangbesök i staden till restaurangen Mona. Här ligger lika mycket fokus på miljön som på maten och om du har möjlighet så försök att få ett bord i den fantastiska muromgärdade trädgården. En av restaurangens mest populära rätter är lammkindsgryta som serveras tillsammans med kronärtskockor, potatis och favabönor. Föredrar du istället fisk kan vi rekommendera deras mjälliga havsaborre som serveras tillsammans med färska grönsaker. På denna restaurang får du inte missa att beställa efterrätt – du kommer ångra dig hela hemresan annars. Till dessert ska du beställa restaurangens specialitet – Chokladtårta med Valrhonachoklad, serverad tillsammans med marsipanglass, honungskaka och vaniljglass.