Upplev Jerusalem

Upplev Jerusalem

När man tänker på Jerusalem är det kanske först och främst stadens religiösa prägel man tänker på – och med god anledning. I århundraden har Jerusalem varit ett självklart mål för religiösa pilgrimer, och är så än idag. Man behöver inte vara religiös själv för att inse att staden har en djupt gående både religiös såväl som kulturell betydelse och det är otroligt stämningsfullt att bara strosa runt i staden för att insupa dess historiska atmosfär.

Det är dock inte bara religion som tillåts ta plats i Jerusalem. För den som har andra intressen, finns en hel del att uppleva. Här hittar du alltifrån livfulla torgmarknader till ett pulserande nattliv – Jerusalem har något för alla.

Att uppleva i Jerusalem

Gamla Stan

Du har inte upplevt Jerusalem innan du gjort ett besök i Gamla Stan. Denna gamla stadsdel innehåller flera heliga platser och även ett flertal av Jerusalems äldsta sevärdheter.

Förut fanns Salomos Tempel inne i Gamla Stan, men idag finner du istället Klippdomen och Al-Asquamoskén på denna plats. Du som vill besöka dessa heliga platser ska bege dig till Tempelberget. Här finner du också den Gyllene Porten och Klagomuren.

Beger du dig söder om Tempelberget hittar du Silwan (Davids Stad), vilken är den äldsta stadsdelen i hela Jerusalem. I denna stadsdel kan du också finna den kända Uppståndelsekyrkan.

Yad Vashem

Du som är intresserad av att lära dig med om Förintelsen och vad som skedde under denna, ska besöka Yad Vashem. Detta är en kombination av ett arkiv och ett monument, vilket har som syfte att aldrig låta oss glömma varken de som föll offer för förintelsen – eller de som agerade hjältar i densamma. I arkivet hittar du tusentals fotografier, videor och nedtecknade vittnesmål från överlevare av förintelsen. Totalt hittar du över 62 miljoner dokument här inne – inklusive ett omfattande register över alla judar som föll offer för förintelsen.

Klagomuren

Denna mur heter egentligen Västra Muren, men den är kanske mer känd som Klagomuren. Det är en mycket viktig plats både för judar och muslimer, och inom islam går muren under namnet Al-Buraq.

Anledningen till murens viktiga plats inom respektive religion ser dock väldigt annorlunda ut. Inom islam är muren en viktig del av religionen då det sägs att det var här som Muhammed kedjade fast sin bevingade unghäst. Inom judendomen är istället denna del av muren viktig eftersom den ligger belägen närmast det allra heligaste. På grund av denna närhet har muren alltid ansetts vara en god plats för att be – och anses så vara än idag.

klagomuren 1024x682 - Upplev Jerusalem
Klagomuren, eller västra muren (Western Wall) som den egentligen heter.

Israel Museum

Du som är intresserad av landets historia, eller tycker att det är spännande med bibliska fynd, kommer definitivt ha god behållning av ett besök på Israel Museum. Här hittar du den största samlingen i hela världen av arkeologiska fynd från Jerusalem – och även från flera andra viktiga bibliska platser. Till exempel kan du härinne få beskåda de legendariska Dödahavsrullarna. Även för den som inte är särskilt intresserad av religion är museet en upplevelse av rang.

Olivberget

Detta är en plats som återkommer på flera ställen i bibeln. Det är också en plats som erbjuder en makalös utsikt över staden – extra vackert är det om du upplever denna vy på kvällen, när man bara ser stadens ljus som små färgglada punkter spridda överallt. Bergets namn kommer från att det här växer väldigt många olivträd – något som gör att det är en väldigt naturskön och harmonisk upplevelse att vistas på platsen eftersom det är så vackert och fridfullt.

Mahane Yehuda Market

Detta är en marknad för dig som vill ha möjlighet att prova på den inhemska matkulturen. Denna livliga marknad har en otroligt anrik tradition och har funnits så länge man kan minnas – det finns nog inte en endaste själ i hela Jerusalem som inte har varit på denna marknad någon gång. Här kan du köpa färska frukter och typisk israelisk mat.

Haram el-Sharif

Denna plats ligger belägen i Gamla Stan och det var här som Salomos Tempel låg beläget förr. Idag finner vi Al-Asquamoskén och Klippdomen på platsen. Klippdomen är ett tidigt exempel på muslimsk arkitektur och denna vackra byggnad är beklädd med blåa keramikplattor och en guldförgylld kupol. En Klippdom är inom islam en muslimsk helgedom och den räknas som religionens tredje heligaste byggnad. För den som intresseras av vacker arkitektur är byggnaden ett måste att uppleva, med sina vackra färger och fantastiska mönster.

Uppståndelsekyrkan

Precis som namnet anger är det i denna kyrka som Jesus ska ha återuppstått på den tredje dagen. Du finner kyrkan i stadens gamla kristna kvarter och den kan också gå under namnet Heliga Gravens Kyrka. Inte långt härifrån finner du Golgata – den plats där Jesus ska ha blivit korsfäst. Ända sedan 300-talet har Uppståndelsekyrkan varit en viktig plats för kristna pilgrimer att besöka – och är så än idag.

den heliga gralens kyrka jerusalem - Upplev Jerusalem
Uppståndelsekyrkan

Tomb of the Virgin Mary

Även detta är en mycket viktig plats inom kristendomen – och en mycket helig sådan. Den är på denna plats som Jungfru Maria sägs vara begravd. Hit vallfärdar många pilgrimer varje år.

St Annes Kyrka

Denna imponerande kyrka byggdes redan under 1100-talet och här hålls idag mässor som lockar många besökare – främst på grund av den imponerande akustik som uppstår inne i kyrkan. Kyrkan är ett populärt besöksmål bland många kristna, då det sägs att det är i Bethesda – en pool som ligger i direkt anslutning till kyrkan – som Jesus helade en lam man.

Alla Nationers Kyrka

Denna kyrka är ett måste att besöka för dig som uppskattar maffiga byggnader och vacker arkitektur. Här möts du av en minst sagt imponerande syn och tankarna förs snarare till ett gammalt romerskt tempel än en kristen helgedom. Du finner kyrkan på en klippa precis bredvid örtagården Getsemane. Enligt bibeln sägs det att det var på denna plats som Jesus bad precis innan han tillfångatogs – till och med den specifika platsen där han bad ska kunna pekas ut. Det ska ha varit på den stora stenplatta som ligger i mitten av basilikan som han bad – och runt om denna finner du ett stort antal vackra målningar. Oavsett religiös tillhörighet eller icke-tillhörighet är denna kyrka ett måste att besöka – den tar helt enkelt andan ur en.

Botaniska Trädgården och Turisttåget

Denna imponerande botaniska trädgård är ett populärt besöksmål bland stadens turister. Inne i byggnaden finner du en samling av över 6 000 olika växtarter och dessa presenteras i form av olika trädgårdar som du kan vandra runt i. Stället är mycket välbesökt vid vissa tider på dygnet, vilket kan göra att det blir lite trångt emellanåt – vill du kunna strosa fritt ska du besöka trädgården i samband med att den öppnar för dagen, då brukar det vara som lugnast.

Jerusalem Ropes Course

Oavsett om du är i Jerusalem med familjen, vännerna eller på egen hand, behöver du helt klart besöka Jerusalem Ropes Course om du uppskattar fart och fläkt. Du får dock inte vara höjdrädd, för på denna repbana kan du på vissa ställen befinna dig mycket högt över marken. Den modige kan bland annat åka en 80 meters linbana. För ett besök på Jerusalem Ropes Course avsätter du med fördel en heldag och banan har öppet fredagar till söndagar. Tänk på att ta med egen mat, då det inte finns några större möjligheter till att köpa något att äta – det går att köpa snacks och lättare mat, men inga ordentliga måltider.

The Bloc

Om du fick mersmak från repbanan eller om du vill prova på någon annan aktivitet som också har med höga höjder och klättring att göra, ska du göra dig ett besök på The Bloc. Här har du möjlighet att klättra på höga klätterväggar och i den 300 kvadratmeter stora lokalen har de satt upp klätterväggar som passar alla åldrar och nivåer. Stället är välbesökt och om du vill besöka det när det är så lugnt som möjligt ska du komma när det öppnar. Framåt eftermiddagen/kvällen kan det bli ganska trångt.